A-vitamin

2013.04.23 19:55

 

A-vitamin

Az A-vitamin (retinol) főleg halmájolajban, májban, tojássárgájában, vajban és tejszínben található. Zöldleveles és sárga zöldségek karotinoidokat, pl. béta-karotint tartalmaznak (sárgarépa, sütőtök), amelyet a szervezet lassan A-vitaminná alakít át. A szervezet A-vitamin tartalmának legnagyobb része a májban tárolódik. Az A-vitamin egy formája (retinal) a szem ideghártyáján lévő fotoreceptorok (fényre érzékeny idegsejtek) összetevője. Az A-vitamin egy másik alakja (retinsav) egészségesen tartja a bort, valamint a tüdőket, beleket és a vizeletelvezető rendszert bélelő nyálkahártyát. Az A-vitaminnal rokon gyógyszereket (retinoidok) súlyos pattanásosság (akne) kezelésére használják, és jelenleg vizsgálat tárgya, hogy használhatók-e a rák bizonyos típusainak kezelésére is. Napi 900 mikrogramm szükséges.

Hiány:

Az A-vitamin-hiány tünetei a szemen, a bőrön, hajon, körmökön jelentkeznek. Hiánya esetén kialakulhat a szürkületi vakság (“farkasvakság”). A retina fényérzékeny sejtjei (a pálcikák), melyek csökkent fényerősség esetén a látást biztosítják, fokról fokra degenerálódnak (habos lerakódás (Bitot-féle folt) jelenhet meg a szem fehérjében (ínhártya vagy szkléra), a szaruhártya (kornea) megkeményedhet és hegesedhet ­ ez a xeroftalmiának nevezett állapot ­, ami végleges vaksághoz vezethet. ), így szürkületi vakság alakul ki (farkasvakság). Az első panaszok gyakran korai gyermekkorban kezdődnek. Idővel a perifériás látás fokozatosan romlik. A betegség késői stádiumában a betegnek csak egy kis centrális, és némi perifériális látótere marad (csőlátás). Súlyosabb esetben lelassul a testi fejlődés, a bőr feltűnően szárazzá válik, a körmök berepedeznek, a haj is kihullhat.

Hiány: szürkületi vakság, a bor megvastagodása a szőrtüszők körül; a szem fehérjének és a szaruhártyának a kiszáradása ­ ami végül a szaruhártya elődomborodásáig, kifekélyesedéséig és megrepedéséig fokozódik a szem tartalmának kiszivárgásával; vakság; foltok a szem fehérjében; fertőzések és halál veszélye.


 

Elérhetőség

Dakó László okleveles gyógymasszőr - masszázs az Önök otthonában-
Buda

II. kerület
III. kerület
XII. kerület
XIII. kerület

Nem nyújtok semmilyen sz e x u á l i s szolgáltatást!







+3620 509 7575

Esetleg foglalt vagyok, nem veszem fel visszahívom, de rejtett számmal ne hívjanak.